Vitamine B12
Vitamine B12 uit de voeding wordt in de dunne darm opgenomen na binding met een in de maag aangemaakte stof (intrinsic factor). Na een totale maagresectie wordt geen intrinsic factor meer gevormd en kan vitamine B12 niet worden opgenomen in het lichaam. Op termijn zal daardoor een vitamine B12 tekort ontstaan. Vitamine B12 tekort kan op den duur leiden tot bijvoorbeeld bloedarmoede en stoornissen in de zenuwen van bijvoorbeeld de benen. Vitamine B12 injecties zijn nodig zijn om een tekort aan te vullen en/of te voorkomen. |Gemiddeld volstaat 1 injectie per maand. Bespreek dit met uw chirurg of uw huisarts.
IJzer
Een tekort aan ijzer komt ook regelmatig voor. Naast een B12-tekort, kan een tekort aan ijzer ook vermoeidheid veroorzaken. IJzer is makkelijk aan te vullen door middel van ijzertabletten. Na een bloedonderzoek kan de (huis)arts helpen om de juiste dosis te bepalen.
Vitamine D/Foliumzuur
In enkele gevallen komt ook een tekort aan vitamine D en/of foliumzuur voor. Deze kunnen beide verholpen worden door vitamine D- en/of foliumzuurtabletten in te nemen. Ondanks dat deze tabletten gewoon bij de drogist verkrijgbaar zijn wordt aangeraden een tekort eerst vast te laten stellen door middel van een bloedonderzoek. De (huis)arts kan dan helpen om de juiste dosis te bepalen.
Overige vitamines / mineralen / sporenelementen
De overige vitamines, mineralen en sporenelementen kunnen meestal wel goed worden opgenomen in het lichaam. Door andere voedingsgewoonten na de operatie kan de voeding onvoldoende vitamines, mineralen en spoorelementen bevatten. Wanneer u geen gebruik meer maakt van sondevoeding of drinkvoeding is het aan te raden gebruik te maken van een (oplosbaar) multivitaminen- en mineralen preparaat om tekorten te voorkomen. Uw diëtist kan u adviseren welk preparaat u het beste kunt gebruiken.