Veranderingen in of aan de borst kunnen wijzen op een goedaardige aandoening of op kanker. Alleen medisch onderzoek kan uitwijzen of de verandering goed- of kwaadaardig is. Daarom is het verstandig om bij veranderingen naar uw huisarts te gaan.
Uw huisarts zal u lichamelijk onderzoeken. Daarbij bekijkt en bevoelt hij zorgvuldig uw borsten. Ook onderzoekt hij of er opgezette lymfeklieren zitten in uw oksels of hals. Als het nodig is adviseert hij u verder onderzoek. Of hij verwijst u meteen naar een chirurg of een mammapoli.
Mammapoli
Een groot aantal ziekenhuizen heeft een mammapoli. Mamma betekent borst. Een mammapolikliniek is een polikliniek specifiek voor patiënten met verdenking op borstkanker. Op een mammapoli werkt een team van:
- artsen
- mammacareverpleegkundigen
- nurse practitioners mammacare
Dit kunnen de volgende onderzoeken zijn:
- nog een keer een lichamelijk onderzoek
- mammografie
- echografie van de borst
- MRI van de borst
- punctie
- biopsie
Wijst onderzoek niet op een kwaadaardige tumor? En is duidelijk wat voor soort afwijking u heeft? Dan bespreekt u met uw arts het vervolg. Vaak hoeft er niets meer te gebeuren. Soms moet u onder controle blijven of is het toch verstandig om de afwijking operatief te verwijderen.
Vindt de arts een kwaadaardige tumor, dan is verder onderzoek nodig. Hiermee stelt hij vast hoe groot de tumor is, of er lymfeklieruitzaaiingen in de oksel zijn, wat de kenmerken van de tumor zijn. Bijvoorbeeld hoe kwaadaardig de tumor is. Daarnaast kan de tumor hormoongevoelig zijn en kan hij HER2-receptoren hebben. Deze tumorkenmerken bepalen welke behandeling het meest geschikt is. De CDH1-mutatie geeft een 42% (23% tot 68%) kans op het ontwikkelen van lobulaire borstkanker. Lobulair betekend dat de kanker is ontstaan in de melkklier.
Aanvullend beeldvormend onderzoek
Soms is ook aanvullend onderzoek nodig om na te gaan of er uitzaaiingen zijn elders in het lichaam.
Beeldvormend onderzoek:
- longfoto of CT-scan van de borstkas (thorax): onderzoek naar uitzaaiingen in de longen of in de lymfeklieren in de borstkas.
- botscan: onderzoek naar uitzaaiingen in de botten
- echografie van de lever: onderzoek naar uitzaaiingen in de lever. Wanneer een afwijking in de lever te zien is, wordt er soms nog aanvullend een CT-scan van de buik gemaakt om deze beter in beeld te brengen.
- MRI: onderzoek met magneetvelden naar exacte plaatsbepaling van de tumor in de borst; onderzoek naar uitzaaiingen in de hersenen of het ruggenmerg.
- PET-CT scan: onderzoek met een combinatie van een CT-scan en een PET-scan, na toediening van een radioactieve stof, waarmee het hele lichaam onderzocht kan worden op uitzaaiingen.
Lymfeklieronderzoek